Obiad po ukraińsku — wypróbuj przepisy wschodniej kuchni

0
351
Meat Solyanka soup on a wooden board

Sycące zupy, domowe pierogi, aromatyczne mięsa i pyszne ciasta. To tylko część smakołyków, które oferuje kuchnia ukraińska. Większość z nich możesz z łatwością przygotować ze składników, które znajdziesz w polskich sklepach. Zatem jakimi specjałami warto uraczyć rodzinę na niedzielnym obiedzie? Sprawdź nasze propozycje!

Ukraiński solianka

Ukraińcy podobnie jak Polacy są wielkimi miłośnikami zup. Tamtejsze są zazwyczaj bardzo sycące i kaloryczne, gdyż często bazują na wywarach mięsnych. Nie inaczej jest także z ich wersją zupy ogórkowej, czyli solianką.  Gotuje się ją ma mięsie wieprzowym lub wołowym, jednak można znaleźć także przepisy na bulionie rybnym czy warzywnym. Kwaśności zupie nadają kiszone ogórki oraz dodatek zalewy z nich. Oprócz tego w potrawie musi znaleźć się włoszczyzna i aromatyczne przyprawy, takie jak czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i spora ilość pieprzu. Zupa nie obejdzie się także bez wędzonki. Można użyć sało, czyli ukraińskiej wędzonej słoniny, boczku bądź dobrej, swojskiej kiełbasy. Zupę serwuje się z kleksem kwaśnej śmietany oraz odrobiną siekanej pietruszki. Do tego świetnie pasuje chleb na zakwasie. To danie sprawdzi się zwłaszcza w chłodne dni, gdyż doskonale rozgrzewa i dodaje energii. 

Pielmieni 

Po zupie czas na danie główne. A w tej roli świetnie sprawdzą się ukraińskie pielmieni, czyli mięsne pierożki. Od naszych pierogów różnią się nie tylko nadzieniem, ale także sposobem lepienia. Kształtem przypominają nieco uszka z zaokrąglonymi brzegami. Powinny one być niewielkie, dosłownie na jeden gryz. Jednak prawdziwy sekret ich smaku tkwi w farszu. Pielmieni nadziewa się surowym mięsem z dodatkiem bulionu oraz przypraw, dzięki czemu farsz jest soczysty i aromatyczny. Pielmieni można podawać osobno, jednak świetnie sprawdzą się, jako dodatek do zupy. W wersji solo warto podać je z okrasą, np. ze smażonej cebuli lub skwarek. Dobrze sprawdzi się też kwaśna śmietana lub roztopione masło z octem.

Miodownik

Nawet po tak obfitym obiedzie znajdzie się jeszcze miejsce na pyszny deser. Nasze menu zamyka miodownik, czyli tradycyjne ukraińskie ciasto. Składa się ono z wielu warstw lekko kruchego ciasta, przełożonego kremem na bazie śmietanki, oczywiście z dużą ilością miodu. Dodatkowo ciasto warto nasączyć ponczem, by był przyjemnie wilgotny. To tego celu można użyć rozcieńczonego miodu pitnego, likieru owocowego lub rumu. Całość należy udekorować cukrem pudrem oraz siekanymi orzechami. A jeśli pieczenie nie jest Twoim ulubionym zajęciem, możesz także wypróbować kupne słodycze z Ukrainy, które są dostępne w Internecie.

Poprzedni artykułMieszkaniec Zamościa utonął w stawie Echo w Zwierzyńcu
Następny artykułUDOSTĘPNIJ: Aktualne terminy rejestracji na bezpłatne badania USG
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments