Szybkie przekąski z grilla – 8 pysznych propozycji

0
393

W cieplejsze dni każdy marzy o zjedzeniu czegoś dobrego z grilla. Oprócz standardowych potraw z grilla często mamy ochotę na jakąś przekąskę. Co można przygotować na szybko tak, aby smakowało przepysznie? Przedstawiamy nasze propozycje na szybkie przekąski z grilla.

1. Camembert z grilla

Pyszny camembert z grilla z dodatkiem żurawiny to obowiązkowa przekąska każdego grilla. Jak ją szybko przygotować?

Składniki:

  • 360 g camembertu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • po 2 łyżki żurawiny na każdego camemberta

Sposób przygotowania:

Do przygotowanego naczynia wlać oliwę z oliwek oraz dodać przyprawy. Do marynaty włożyć camemberty. Odstawić na 30 minut. Ser położyć na grillu, trzymać aż do czasu przyrumienienia się. Tak grillować go z obu stron.

camembertzgrilla Szybkie przekąski z grilla - 8 pysznych propozycji

Podanie:

Gotowego camemberta serwować z żurawiną. Smacznego!

2. Grillowana kukurydza

To idealna i szybka przekąska do zrobienia przez każdego. Przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • dodatkowo ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Na początek ostrożnie usunąć liście z kukurydzy. Następnie opłukać kukurydzę i oprószyć solą i pieprzem, a później posmarować oliwą z oliwek. Można posypać ją też ulubionymi ziołami. Ułożyć kukurydzę na grillu, gdzie trzymać ją po 20 minut z każdej strony lub do czasu zrumienienia.

grillowanakukurydza Szybkie przekąski z grilla - 8 pysznych propozycji

Podanie:

Grillowaną kukurydzę można podawać jako przekąskę lub dodatek do drugiego dania.

3. Cukinia z grilla w czosnkowej marynacie

Cukinia to idealne warzywo na grilla. Jak szybko można przygotować ją?

Składniki:

  • jedna cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Umyć cukinię i przekroić na cztery części. Nie obierać jej ze skórki. Obrać i umyć ząbki czosnku. Przygotować miskę, a w niej marynatę z oliwy z oliwek, czosnku oraz soli i pieprzu. Wszystkie składniki marynaty zblendować. Do przygotowanej marynaty dodajemy cukinię, a następnie chowamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie można grillować cukinię po 10 minut z obydwóch stron lub do czasu aż cukinia zmięknie i będzie rumiana.

cukiniazgrillawczosnkowejmarynacie Szybkie przekąski z grilla - 8 pysznych propozycji

Podanie:

Pyszną cukinię w marynacie czosnkowej serwować jako przekąskę. Będzie doskonałym uzupełnieniem sałatek bądź dodatkiem do grillowanych mięs.

4. Grillowany bakłażan z pomidorami i kozim serem

Grillowany bakłażan z pomidorami i kozim serem przypomina o kuchni śródziemnomorskiej. Jak sprawić, aby ta przekąska była idealna?

Składniki:

  • bakłażan
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g koziego sera
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Umyć, osuszyć bakłażana, a następnie pokroić w plasterki. Umyć pomidory, czosnek i pokroić je drobno. Do przygotowanej miski wlać oliwę z oliwek, dodać sól i pieprz oraz plastry bakłażana. Grillować bakłażana z obu stron po około 5 minut albo do miękkości. W międzyczasie w osobnym naczyniu wymieszać pomidory, z czosnkiem, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu z dodatkiem oliwy z oliwek. Pokruszyć kozi ser.

grillowanybaklazanzpomidoramiikozimserem Szybkie przekąski z grilla - 8 pysznych propozycji

Podanie:

Grillowanego bakłażana podawać z pomidorami i pokruszonym kozim serem. Bon apetit!

5. Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki to majstersztyk na każdej imprezie. Zawsze znikają w mgnieniu oka. Tak samo jak pyszne żeberka z grilla w amerykańskim stylu. Pyszne, soczyste mięso, to coś, co trafi w gust każdego. Jak zrobić szybkie szaszłyki z kurczaka?

Składniki:

  • jedna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta soli i pieprzu
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Umyć kurczaka, pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać do tego jogurt naturalny oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć oraz włożyć do lodówki na całą noc. Zamarynowane mięso wyciągnąć z lodówki pół godziny przed rozpoczęciem grillowania. Przygotować patyczki do szaszłyków, zamoczyć na chwilę w wodzie, dzięki temu nie będą się one przypalać. Na nie ponabijać po kilka kawałków kurczaka. Grillować z każdej strony do czasu uzyskania złotego koloru.

szaszlykizkurczaka Szybkie przekąski z grilla - 8 pysznych propozycji

Podanie:

Szaszłyki z kurczaka podawać z sosem czosnkowym, warzywami lub sałatką.

6. Młode ziemniaki w boczku

Młode ziemniaczki w boczku, to doskonała przystawka na grilla. Są bardzo dobre i nieskomplikowane w wykonaniu.

Składniki:

  • 10 sztuk ziemniaków
  • 100 g plastrów boczku wędzonego nie parzonego
  • szczypta soli i pieprzu
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Na początek należy dokładnie wyszorować ziemniaki. W przygotowanym garnku z osoloną wodą, podgotować ziemniaki do czasu, gdy będą prawie miękkie. Odlać ziemniaki i ostudzić je. Następnie plastry boczku rozciąć wzdłuż. Ziemniaki owijać boczkiem oraz spinać wykałaczką. Na grillu ułożyć ziemniaki z boczkiem i grillować około 10 minut. Jeśli boczek szybciej będzie zarumieniony, to można ściągnąć je.

mlodeziemniakiwboczku Szybkie przekąski z grilla - 8 pysznych propozycji

Podanie:

Młode ziemniaki w boczku podawać jako dodatek do mięs, ryb, warzyw lub sałatek. Jest też idealną przekąską, którą można skonsumować samą.

7. Jabłka z grilla

Grillowane jabłka, to przepis na szybki deser dla dzieci oraz dorosłych. Koniecznie go wypróbuj.

Składniki:

  • 3-4 jabłka
  • do wyboru:
  • 4 łyżeczki konfitury, np. jagodowej
  • 3 łyżki świeżych jagód

Sposób przygotowania:

Umyć jabłka, odciąć górę jabłek oraz wydrążyć gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka ułożyć na rozgrzanym grillu. Trzymać je po około 7 minut z każdej strony. Kolejnym krokiem jest ściągnięcie jabłek z grilla, a następnie uzupełnienie dziury po gniazdach nasiennych dowolną konfiturą lub świeżymi jagodami.

Podanie:

Jabłka z grilla można podawać również z dodatkiem miodu i płatków migdałów lub z lodami.

8. Pieczarki faszerowane serem feta

To oryginalna przekąska na grilla, która zaskoczy każdego. Wszystko, czego będziesz potrzebować, to:

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 200 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kremowego twarożku, np. Philadelphia
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Umyć, oczyścić pieczarki oraz usunąć trzonki. Kapelusze pieczarek przełożyć na ręcznik papierowy. Obrać ząbki czosnku i przepuścić przez praskę. Trzonki pieczarek posiekać. W misce ser feta zgnieść widelcem, dodać kremowy twarożek i wszystko razem wymieszać. Dorzucić do tego ząbki czosnku oraz trzonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku i ponownie przemieszać. Ten farsz nakładamy na kapelusze. Na każdy farsz nałożyć odrobinę masła. Grillować pieczarki gdzieś przez ok. 10-15 minut.

Podanie:

Pieczarki faszerowane serem feta można konsumować z sałatką, sosem czosnkowym lub bagietką.

 

Poprzedni artykułKamienne gody w powiecie zamojskim
Następny artykułOdbędą się uroczystości Jubileuszu 100-lecia Ochotniczej Straży Pożarnej [ZAPROSZENIE]
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments