Rząd znosi kolejne ograniczenia. Będzie można pójść do fryzjera, kosmetyczki i restauracji.

    0
    99

    Dziś (13.05) odbyła się konferencja prasowa Premiera Mateusza Morawieckiego dotycząca III etapu znoszenia ograniczeń związanych z koronawirusem. Podczas spotkania, w którym udział wziął także m.in. Minister Zdrowia Łukasz Szumowski, ogłoszono, że od poniedziałku, 18 maja Polacy będą mogli skorzystać z usług fryzjera i kosmetyczki, a także pójść do restauracji i kawiarni. Zwiększony zostanie także limit pasażerów w transporcie publicznym. 

    Od 18 maja będziemy mogli:

    • skorzystać z usług kosmetyczek i fryzjerów,
    • zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).

    Ważne! Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

    Pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom. Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż.

    Wśród zaleceń dla salonów urody znalazły się m.in.:

    • obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym – jeśli zabieg na to pozwala);
    • używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe;
    • przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online.

    Uwaga! Klient nie może oczekiwać na usługę w poczekalni.

    Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

    • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
      dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
    • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
    • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
      noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

    Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

    TRANSPORT PUBLICZNY (od 18 maja)

    Podwyższony został limit pasażerów w środkach transportu publicznego. Dzięki temu już 18 maja autobusem, metrem czy tramwajem będzie mogło jeździć równocześnie więcej osób. Zarządzający transportem publicznym podejmą decyzję, czy skorzystać z tej opcji. Ile osób wejdzie na pokład?

    • Tyle, ile wynosi połowa miejsc siedzących (tak jak obecnie)

    lub

    • tyle, ile wynosi 30% liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących (w tym przypadku jednak połowa miejsc siedzących musi pozostać wolna).

    Przykład Jeżeli w autobusie jest 30 miejsc siedzących i 70 stojących (czyli w sumie 100), to równocześnie może nim jechać 30 osób. Przy czym połowa miejsc siedzących musi pozostać wolna. Do tej pory do takiego autobusu mogło wejść 15 osób.

    [źródło:www.gov.pl]

     

    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments