Peron Kuchnia Polska to nowe miejsce na kulinarnej mapie Zamościa. Restauracja powstała w odremontowanym budynku dawnego dworca PKP przy ul. Szczebrzeskiej 11. Lokal działa w ramach Centrum Integracji Społecznej. We wtorek, 9 czerwca miał swoje wielkie otwarcie.

Dworzec kolejowy w Zamościu ma ciekawą historię. Odegrał ważną rolę w działaniach wojennych. W 1944 roku Niemcy spalili dworzec, który w nieco zmienionej formie odbudowano w 1945. W latach sześćdziesiątych wyremontowano poczekalnię i bufet między innymi ściany wyłożono płytami marmurowymi (ich elementy można teraz podziwiać w sali restauracyjnej). Od 2015 roku dworzec jest własnością Miasta Zamość. Dzięki pozyskanemu dofinansowaniu, w 2018 r. rozpoczęto gruntowny remont zniszczonego obiektu. W ramach unijnego projektu budynek dworca został zaadaptowany na Centrum Integracji Społecznej, aktywizujące osoby zagrożone wykluczeniem społecznym. W 2020 roku CIS rozpoczął działalność. Jego kierownikiem została Barbara Gajos. Obecnie Centrum prowadzi cztery warsztaty: warsztat porządkowo – opiekuńczy, pielęgnacji zieleni, remontowo – budowlany oraz gastronomiczny. Uczestnicy tych ostatnich zajęć uczą się zawodu w utworzonej w budynku dworca restauracji. Po egzaminach będą mogli szukać pracy w zamojskich lokalach gastronomicznych.

Szefem kuchni w „Peronie” jest Joanna Wiatrzyk, drugim kucharzem Radosław Pencak. Instruktorami zawodu są Aldona Borowińska oraz Wojciech Lupa. W lokalu zjemy tradycyjne polskie dania.

Postawiliśmy na rodzimą kuchnię, bo jak pokazują badania konsumenckie – właśnie takich dań ludzie szukają. Poza tym, chcemy być inni niż konkurencja. Pizzerii w Zamościu jest mnóstwo. Chcieliśmy stworzyć miejsce, do którego rodziny z dziećmi będą wstępować np. po niedzielnej wizycie w ZOO, po to by zjeść smaczny, domowy i niedrogi obiad. – tłumaczy Barbara Gajos, kierownik CIS-u.

W dniu otwarcia restauracja serwowała m.in.: szczawiową z jajkiem i pieczywem, chłodnik z botwinki i młode ziemniaki, bigos z młodej kapusty, żeberka w miodzie z kaszą jęczmienną, pierogi ruskie i z mięsem. Ceny w lokalu nie są wygórowane – za zupę zapłacimy 5 zł, za drugie danie – 12 zł, za pierogi – 10 zł, zestaw dnia kosztuje – 13 zł. Do picia możemy zamówić kompot (3 zł), kawę (7 zł) lub herbatę (4 zł), a na deser – szarlotkę lub murzynka. W menu znajdziemy też śniadania. Restauracja jest czynna 7 dni w tygodniu od 9.00 do 19.00.

Poniżej publikujemy film oraz fotorelację z uroczystego otwarcia „Peronu”.

 

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments