Które produkty lokalne uznano za najlepsze? Wyniki konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza”

0
970

Wątróbka ordynata, Sernik Marysieńki i nalewka „Mirabelka Polska” to zwycięzcy konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2017”, który odbył się podczas Festiwalu Produktu Lokalnego na Jarmarku Hetmańskim w Zamościu.

Do oceny zgłoszono piętnaście dań w trzech kategoriach: wyroby gastronomiczne, wypieki (ciasta, chleby i inne), nalewki. Produkty oceniano według następujących kryteriów: wygląd i cechy zewnętrzne, walory smakowe, powiązania z tradycją i kulturą regionu. Kierując się powyższymi kryteriami, komisja konkursowa stwierdziła, że wszystkie zaprezentowane wyroby są wysokiej jakości pod względem smakowym i estetycznym.

Potrawy oceniało jury w składzie: Marcin Sikora, specjalista ds. żywienia człowieka oraz gospodarstwa domowego, szef kuchni Restauracji ESENCJA w Hotelu Artis**** w Zamościu, Stowarzyszenie Lubelskich Kucharzy – przewodniczący, Marek Skomorowski – prezes zarządu Zamojskich Zakładów Zbożowych sp. z o. o., Damian Miechowicz – prezes zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej “Zamość i Roztocze” i Joanna Liberadzka-Duras– dyrektor Zamojskiego Centrum Informacji Turystycznej i Historycznej w Zamościu.

Nagrody w kategorii „wyroby gastronomiczne”:

I miejsce – Wątróbka ordynata – Andrzej Blaszyński

II miejsce- Kaczka nadziewana na sposób zamojski z buraczkami – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki

III miejsce- Kaczka w cydrze z kaszą gryczaną – Michał Ziarkiewicz, I Prywatne Technikum Hotelarskie w Zamościu

Wyróżnienie – Cebularz zamojski z wiejskim masłem – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki

Nagrody w kategorii „Wypieki, chleby, ciasta”:

I miejsce- Sernik Marysieńki – Kaja Kusik, I Prywatne Technikum Hotelarskie w Zamościu

II miejsce- Piernik babci Zuzi – Anna Kołodziej, KGW – Zadnoga

III miejsce- Bułka drożdżowa z rabarbarem – Edyta Szykuła, KGW – Zadnoga

Nagrody w kategorii „Nalewki”:

I miejsce- Nalewka „Mirabelka polska” – Andrzej Blaszyński

II miejsce- Nalewka z czeremchy – Aleksandra Łopuszyńska, KGW-Zadnoga

Poprzedni artykułW mieście zawyją syreny. Będzie głośno!
Następny artykułZamość w czołówce najbezpieczniejszych miast w Polsce według rankingu Europolis
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments