Dieta dla mózgu: oto 5 produktów, które pozytywnie wpłyną na koncentrację

0
1707
Holding human brain model with variety of healthy fresh food on the table. Concept of balanced nutrition for brain health
GAIA

Prawidłowa praca mózgu jest niezwykle ważna dla funkcjonowania całego organizmu. Problemy z koncentracją dotykają zazwyczaj osoby, które prowadzą nieregularny tryb życia oraz spożywają zbyt mało produktów bogatych w tłuszcze i witaminy. Poznaj pięć produktów, które w naturalny sposób stymulują układ nerwowy i pomagają zachować zdrowie.

Ryby – nie tylko na koncentrację

Dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego i ryby wcale nie musi być niezdrowa. Zachowanie balansu w spożywaniu mięsa oraz ryb jest bowiem korzystne, dla pracy układu nerwowego. Produkty te zawierają wysoką ilość witamin z grupy B, które są bardzo istotne dla zachowania odpowiedniego działania mózgu, a co za tym idzie koncentracji. Warto wiedzieć, że ryby, szczególnie morskie zawierają również kwasy omega 3, niezwykle ważne dla kondycji naszego ciała i umysłu. Zawarte w mięsie oraz rybach białko pomaga także w budowie nowych komórek, między innymi tkanki mięśniowej. A co z osobami, które stosują dietę wegańską? Oczywiście one także mogą dbać o swoje zdrowie, spożywając większą ilość warzyw strączkowych oraz tofu.  Podobnie jak mięso i ryby zawierają one korzystne składniki spośród których warto wymienić selen, żelazo, mangan czy cynk. Przyczyniają się do budowy komórek mózgowych oraz pomagają w skupieniu uwagi.

dietadlamozguoto5produktowktorepozytywniewplynanakoncentracje1 Dieta dla mózgu: oto 5 produktów, które pozytywnie wpłyną na koncentrację
Chalk hand drawn brain with assorted food, food for brain health and good memory: fresh salmon fish, green vegetables, nuts, berries on black background. Foods to boost brain power, top siew

Orzechy i produkty z pełnego ziarna

Przy zachowaniu dobrej koncentracji niezwykle ważne jest również spożywanie pieczywa z pełnego ziarna. Zboża take jak owies, pełnoziarnista mąka czy kasze są pełne witamin oraz mikroelementów, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej. Przy przyrządzaniu potraw z pełnym ziarnem ważna jest minimalna obróbka termiczna, ponieważ wysokie temperatury niszczą wiele korzystnych związków, które wspierają nasz organizm. Smaczną i zdrową alternatywą dla słodyczy, które bardzo często zbytnio stymulują nasz mózg, są orzechy. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu oraz pierwiastków takich jak mangan, selen czy cynk są one korzystne dla koncentracji. W gazetce promocyjnej Biedronka można znaleźć szeroki wybór orzechów różnych rodzajów, w przystępnej cenie, co sprawia, że możesz sięgać po nie jeszcze częściej.

dietadlamozguoto5produktowktorepozytywniewplynanakoncentracje3 Dieta dla mózgu: oto 5 produktów, które pozytywnie wpłyną na koncentrację
Walnuts without shell on a concrete background

Jaja i mleko – zdrowe czy niezdrowe?

Spożywanie mleka krowiego w dużych ilościach może być nie zdrowe, aczkolwiek umiarkowane jedzenie nabiału jest korzystne dla naszego umysłu. Jeżeli dokuczają nam problemy z trawieniem białka zawartego w produktach mlecznych, dobrym rozwiązaniem jest sięganie po zamienniki takie jak mleko migdałowe, ryżowe czy owsiane. Zawierają one jeszcze więcej korzystnych dla pracy mózgu składników, a jednocześnie są lepiej przyswajalne przez organizm. Mleka roślinne są bogactwem witamin z grupy B, a także witaminy A i D. Można zakupić je w sklepach i na okazjach promocyjnych. W Rzeszowie istnieje wiele sklepów oferujących dobrej jakości, zdrowe produkty, dlatego warto kupować je jak najczęściej.

Jeżeli chodzi o jajka wbrew powszechnej opinii są one bardzo zdrowe i można spożywać je nawet do kilku sztuk w ciągu dnia. Swoje zbawienne działanie dla układu nerwowego zawdzięczają one zawartości witaminy D. Jest ona znacznie wyższa w jajkach z wolnego wybiegu, dlatego warto sprawdzać jakość zakupionych produktów. Jeżeli chcemy zadbać o naszą koncentrację warto kupować także oleje, najlepsze są te nierafinowane. Oczywiście, nie należy zapominać o warzywach i  owocach, które stanowią podstawowe źródło witamin dla każdego układu, a także wspierają organizm do codziennej pracy. Warto wspomnieć w szczególności o strączkowych warzywach zielonych takich jak groszek czy fasola, ale również o sałacie, rukoli czy roszponce, które ze względu na wysoką zawartość mikroelementów są korzystne dla koncentracji.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments