Tydzień Kuchni Włoskiej w ZSP nr 5 w Zamościu [ZDJĘCIA]

0
43

W ramach obchodów Światowego Tygodnia Kuchni Włoskiej (Settimana della Cucina italiana nel mondo) 23 listopada 2021 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 5 im. Józefa Piłsudskiego w Zamościu gościła pani Anna Kaczmarczyk, Wicekonsul Honorowy Włoch w Lublinie oraz piątka włoskich kucharzy, na czele z Maestro Anuelo Serra – przewodniczącym Włoskiej Federacji Kucharzy w Polsce. 

 

Anuelo Serra to jeden z najlepszych włoskich kucharzy w Polsce, właściciel dobrze prosperującej w Warszawie, wcześniej kucharz ambasady włoskiej w Polsce.

 

Tematem tegorocznej edycji Tygodnia Kuchni Włoskiej jest Tradizione e prospettive della cucina italiana: consapevolezza e valorizzazione della sostenibilita’ alimentare – czyli połączenie tradycji i nowoczesności na drodze do zrównoważonego rozwoju. Młodzieży klas technikum żywienia i usług gastronomicznych zaprezentowano najnowsze trendy w zdrowym i zrównoważonym żywieniu – najpierw w postaci wykładu i prezentacji, potem w praktyce, podczas pokazu gotowania. Każdy z pięciu szefów kuchni przygotował swoje popisowe danie i z pasją opowiadał o tradycjach kuchni włoskiej, zdradzał uczniom tajemnice przygotowania dań, wśród których można było zobaczyć potrawy z ryb, makarony, risotto, dania bezglutenowe i desery. Szefowie odpowiadali na pytania młodzieży a także podzielili się niektórymi przepisami. Podczas warsztatów kulinarnych tłumaczem Anuelo Serry była Pani Konsul wraz z koordynatorem projektów unijnych w ZSP Nr 5, Maciejem Kozikiem. W przygotowaniach, oprócz młodzieży, uczestniczyły: pani Krystyna Madej (nauczyciel przedmiotów zawodowych), pani Dorota Szewczuk (nauczyciel przedmiotów zawodowych) i pani Monika Poździk (przewodnicząca zespołu promocji szkoły).

 

W ten dzień szkoła nabrała włoskiego klimatu, uczniowie przygotowali kreatywne stroje w kolorach włoskiej flagi, a Samorząd Uczniowski pod opieką p. Joanny Pawluk malował twarze młodzieży szkolnej. Przygotowano również kącik z włoskimi symbolami i ciekawostkami o tym kraju.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments