W piątek (15.01) w Zamościu zostanie otwarta nowa, druga w naszym mieście jadłodzielnia. Jadłodzielnia pn. „Podziel/poczęstuj!” będzie działać na hub’ie komunikacyjnym przy ul. Peowiaków. 

Jadłodzielnia „Podziel/poczęstuj!” to wspólna inicjatywa PGK Sp. z o. o. w Zamościu, diecezjalnej Cartias i Miasta Zamość.

Przypomnijmy, że w Zamościu działa również jadłodzielnia pn. Spichlerz Brata Alberta.

Zamojskie jadłodzielnie to miejsca, w których można dzielić się jedzeniem z innymi. Jeśli zbywa Ci jedzenia możesz zostawić je w najbliższej jadłodzielni, gdzie skorzystają z niego inni. Zamojskie jadłodzielnie to inicjatywa, której celem jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem w myśl idei “zerowaste” i zachęcanie do dzielenia się jedzeniem z innymi.
Wpadaj tutaj, dziel (się) i rządź!
Otwarcie nowej jadłodzielni odbędzie się w piątek (15.01) o godzinie 8:30. Weźmie w nim udział Prezydent Zamościa Andrzej Wnuk.
Jadłodzielnia Podziel/poczęstuj będzie dostępna każdego dnia i o każdej porze dla każdego.
Lokalizacja PODZIEL/POCZĘSTUJ – to hub komunikacyjny przy ul Peowiaków. Obiekt jest w całości monitorowany.
Regulamin korzystania z jadłodzielni:
Przynieś żywność, której nie możesz sam zagospodarować!
Poczęstuj się jedzeniem, które ktoś zostawił dla Ciebie! W ten sposób zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia. Bądź świadomym konsumentem – nie marnuj!
Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?
takie produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać,
– produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
– produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,
– wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
– sery, jogurty, twarogi.
Jakich produktów NIE wolno przynosić do jadłodzielni?

– żadnego rodzaju surowego mięsa
– produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
– potraw zawierających surowe jaja,
– produktów już nadpoczętych, np. otwartych puszek, słoików,
– produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
– produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”),
– produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie),
– produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
– alkoholu.
Fanpage jadłodzielni “Podziel/Poczęstuj” można śledzić tutaj: https://www.facebook.com/Podzielpocz%C4%99stuj-101867041888877/

 

 

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments