Biały proszek w zamojskim sądzie. Czym jest tajemnicza substancja?

0
1135

Dziś w biurze podawczym zamojskiego Sądu Okręgowego w Zamościu przy ul. Akademickiej, pracownik otwierając podejrzaną przesyłkę listowną zauważył w środku biały proszek. To już kolejny tego typu incydent w zamojskim sądzie.

Po ostatnich wydarzeniach jakie miały miejsce w grudniu ub., w Sądzie zostały wprowadzone i zastosowane procedury, aby podejrzane przesyłki otwierać ze szczególną ostrożnością w pomieszczeniu, w którym przebywa jedna osoba z wykorzystaniem rękawiczek ochronnych – tłumaczy mł. bryg. Andrzej Szozda, Oficer Prasowy Komendy Miejskiej PSP w Zamościu – Osobę mającą bezpośredni kontakt z substancją, odizolowano w osobnym pomieszczeniu i przekazano pod nadzór epidemiologiczny Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego – dodaje.

Do działań skierowano Specjalistyczną Grupę Ratownictwa Chemiczno-Ekologicznego z Zamościa. Wezwano także zastęp rozpoznania chemicznego z JRG nr 1 w Lublinie. Zabezpieczono miejsce zdarzenia i wyznaczono strefę niebezpieczną. Ratownicy weszli do niej w celu przeprowadzenia rozpoznania i wstępnej analizy substancji.

W wyniku pomiarów wykluczono zagrożenie radiacyjne, określono obojętny odczyn substancji oraz wstępnie nie wykryto zagrożenia biologicznego. Urządzenia pomiarowe nie wskazały rodzaju substancji. Mając na względzie przypadki wystąpienia tego rodzaju sytuacji w kraju, podjęto decyzję o konieczności przetransportowania przesyłki do Instytutu ABW w Warszawie – informuje mł. bryg. Szozda.

Akcja trwała prawie 8 godzin. Zaangażowane w nią było 6 zastępów straży pożarnej (17 ratowników), Policja oraz inspektorzy sanitarni.

Ustalaniem kto jest nadawcą kłopotliwej przesyłki, zajmie się policja.

Przypominamy, że do identycznego incydentu w zamojskim sądzie doszło 9 grudnia 2016 r. (czytaj TUTAJ). Wtedy po przeprowadzonych w laboratorium Wojskowego Instytutu Higieny i Epidemiologii w Puławach, badaniach okazało się, że sypka substancja to mąka kukurydziana.  (czytaj TUTAJ).

 

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments