reklamakasastefczyka sepator provident sepator yamahaszkola sepator

Docenieni w Belwederze

10 czerwca w warszawskim Belwederze odbyła się uroczysta gala podsumowująca 26. edycję konkursu AgroLiga. Patronat nad tym wydarzeniem objął Prezydent RP – Andrzej Duda. Rywalizacja toczyła się o tytuł najlepszego gospodarstwa rolnego w Polsce. Mistrzami krajowymi AgroLigi 2018, wyróżnionymi przez głowę Państwa, zostali: Antoni Kuśmierczak, Anna Kuśmierczak-Kuceł oraz Ireneusz Kuśmierczak – właściciele gospodarstwa rybackiego „Bełżec”.

Rodzinne „Gospodarstwo Rybackie Bełżec” Państwa Kuśmierczaków istnieje od niemal 50 lat. Zajmuje ono powierzchnię ponad 100 hektarów. Jak twierdzą właściciele – hodowla ryb jest dla nich nie tylko źródłem utrzymania, ale także przede wszystkim życiową pasją. Wielopokoleniowe doświadczenie oraz najnowsza wiedza z dziedziny akwakultury, zdobyta oraz wzbogacona dzięki licznym szkoleniom oraz konferencjom rolniczo-rybackim, zostały wynagrodzone licznymi prestiżowymi wyróżnieniami, takimi jak: Srebrny Gryf Powiatu Tomaszowskiego, czy Puchar Marszałka Województwa Lubelskiego za osiągnięcia w rybactwie.

Stawy hodowlane położone są na najczystszych terenach objętych programem Natura 2000. Państwo Kuśmierczakowie zajmują się produkcją karpia konsumpcyjnego oraz zarybieniowego. Hodowane przez nich gatunki to: karp, amur, tołpyga, szczupak, sum, sandacz i pstrąg. Prowadzenie gospodarstwa na poziomie wysokiej kultury stawowej, dokarmianie ryb zbożem oraz utrzymanie należytego dobrostanu ryb owocuje ich wybornym smakiem, który został doceniony przez nawet najbardziej wybredne podniebienia.  

W ofercie gospodarstwa każdy smakosz ryb z pewnością znajdzie coś dla siebie. Można zakupić produkty tradycyjne, takie jak: ryba żywa, patroszona, filetowana, wędzona czy w słoikach; lub skorzystać z łowiska specjalnego „Zatyle” o powierzchni 12 ha. Znaleźć w nim można nieprzeciętne okazy ryb: 20-kilogramowe karpie lub sumy ważące nawet ponad 30 kilogramów!

Nieodłącznym elementem gospodarstwa, jest położona w Bełżcu karczma „Karpiówka”. Znajduje się ona przy stawach pełniących funkcję zimochowów (stawów, w których w okresie zimowym przebywają młode ryby). Ryby serwowane w karczmie pochodzą z własnej hodowli. Dzięki temu, że są one odławiane nawet kilka razy dziennie – są zawsze świeże, a ich jakość nie pozostawia zupełnie niczego do życzenia. 

„Do pracy podchodzimy z pasją. W kuchni nie używamy konserwantów ani wzmacniaczy smaku. Serwujemy wiele gatunków ryb, jednak nasi klienci najczęściej decydują się na karpia.” – mówi Anna Kuśmierczak-Kuceł.

W ciągu czterech lat od jej otwarcia, „Karpiówka” zdobyła wiele nagród za serwowane w niej potrawy. Może pochwalić się między innymi tytułem „Ryby Roztocza numer 1” zdobytym podczas Jarmarku Galicyjskiego w 2017 roku, czy zajęciem 1. miejsca na Ogólnopolskich Dożynkach Rybackich, które wywalczyła dzięki pysznym pierogom z karpia.

Uroku dodaje jej wyjątkowy klimat, który tworzy przepływająca przez środek lokalu rzeka Kryniczka. Doskonale widać pływające w niej duże ryby. W pamięci gości pozostaje również widok z okien lub letniego ogródka na stawy oraz wyskakujące z nich ryby.

Osoby zainteresowane zorganizowaniem przyjęcia w niepowtarzalnym miejscu mają do dyspozycji salę okolicznościową, która znajduje się na piętrze lokalu.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here