Zdrowa żywność, prelekcje, warsztaty kulinarne. Przed nami 5. edycja Festiwalu Żywności Wolnej od GMO prosto od Rolnika

0
536
fot. archiwum NKZ

Stowarzyszenie Rolników i Konsumentów Kukiz ’15 oraz Poseł Jarosław Sachajko zapraszają na piątą edycję Festiwalu Żywności Wolnej od GMO prosto od Rolnika. Wydarzenie honorowym patronatem objął Prezydent Miasta Zamość Andrzej Wnuk. Festiwal odbędzie się 29 sierpnia 2020 roku Rynku Wielkim w Zamościu. Początek godz. 9.00.

– Nasze wydarzenie służy krzewieniu proekologicznych postaw wśród mieszkańców regionu, poprzez bogaty program merytoryczny pragniemy uświadamiać ludzi, że są tym, co jedzą. Chcemy pokazać, jak odżywiać się zdrowo, jak rozsądnie wzbogacać swoją dietę w produkty warzywne i owocowe, wzmacniając tym samym swą odporność.” – podkreślają organizatorzy Festiwalu.

Prócz możliwości nabycia świeżych i nieprzetworzonych produktów bezpośrednio od rolnika, swojskich wędlin, ciast bez polepszaczy, zdrowego chleba na dobroczynnym zakwasie, pysznych potraw wprost spod rąk Pań z Kół Gospodyń Wiejskich z naszego regionu, zjawiskowych produktów rękodzielniczych, miodów, produktów konopnych, zwłaszcza olejków CBD, podczas Festiwalu będziemy mieli możliwość wsłuchania się w głos osób z branży rolniczej i konopnej.

Prelekcję o tym, jak funkcjonuje Kannabidiol w polskim prawie, wygłosi ekspert policyjny, biegły sądowy, dr Andrzej Kwaśnica – znany branży konopnej. Pan Kwaśnica wskaże, jakie są możliwości biznesowe płynące z konopi. Na koniec opowie nam o prawnych aspektach uprawy konopi.

O wpływie syntetycznych pestycydów na zdrowie człowieka opowie nam prof. Leszek Woźniak, Kierownik Katedry Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności z Politechniki Rzeszowskiej. Profesor w ramach dyskusji panelowej odpowie na pytania zainteresowanych oraz przedstawi swój wkład w Europejski Program Redukcji Zużycia Pestycydów.

Grzegorz Sacharuk ze Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO opowie o realnym niebezpieczeństwie, jakie stanowi wprowadzenie do Polski żywności genetycznie modyfikowanej, skupi się zwłaszcza na aspekcie zdrowotnym i ryzyku, jakie niesie spożywanie żywności wyprodukowanej na bazie GMO.

O zbawiennym wpływie kannabidiolu na zdrowie człowieka opowie nam Jolanta Różycka – biolożka, biochemiczka, propagatorka leczniczego stosowania konopi w Polsce, która prowadzi cykl wykładów “Konopie na zdrowie”. Nadto Pani Różycka zaprosi nas do degustacji zupy z konopi, którą samodzielnie ugotuje. Każdy chętny otrzyma próbkę „dobrej na wszystko” soli konopnej. Pani Jolanta Różycka jest konsultantką naukową ds. konopi w Firmie OLIHEMP, jak również współzałożycielką Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Konopi, Liderką “Forum roślin zielarskich i terapii naturalnych”.

v festiwal zywnosci wolnej od gmo prosto od polskiego rolnika Zdrowa żywność, prelekcje, warsztaty kulinarne. Przed nami 5. edycja Festiwalu Żywności Wolnej od GMO prosto od Rolnika

Poprzedni artykułWarsztaty artrecyklingu – nowoczesna i ekologiczna społeczność
Następny artykułUciekał z marihuaną w ręku.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments