Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

0
768

W 2016 roku kawa została wprowadzona do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

Szerokie badania naukowe ostatnich lat wykazały pozytywny wpływ kawy na nasze zdrowie. 

- reklama-

Kawa wykazuje bardzo silny potencjał antyoksydacyjny, zawiera wiele bioaktywnych związków, chroniących nasze komórki przed uszkodzeniami. Najważniejsze działanie to ochrona przed miażdżycą, udarem, zawałem serca, nowotworami złośliwymi, a także przed rozwojem cukrzycy typu 2.

Kawa wpływa także na zmniejszenie śmiertelności w wypadkach drogowych i przy pracy. Jest to związane z lepszym przepływem krwi przez mózg i poprawianie postrzegania, kojarzenia i czujności.

Kawa może być jedną z dobroczynnych substancji w prewencji chorób cywilizacyjnych.

Ma znaczenie w prewencji raka jelita grubego oraz cukrzycy, może też skutecznie wspomagać ich leczenie. U chorych z rakiem jelita grubego leczonych chemioterapią i spożywających najmniej 4 filiżanki kawy dziennie, występuje ryzyko zgonu mniejsze o ponad 50%. Podobnie dzieje się w przypadku innych chorób takich jak udar czy zawał.

Kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 niezależnie od współistniejących czynników takich jak otyłość czy brak ruchu. Kawa poprawia metabolizm glukozy, czyli zmniejsza insulinooporność – zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. 

Kiedyś o kawie pisano źle jako używce. Duże badania jednoznacznie wykazały jednak dobroczynny wpływ picia kawy na zdrowie. 

Jakie jest wskazana dzienne spożycie kawy?

Jeśli ktoś pije 10 filiżanek kawy może u niego wystąpić nadpobudliwość czy uczucie kołatania serca. We wszystkim zalecana jest rozwaga dopasowana do indywidualnych możliwości organizmu. Niektórzy gorzej tolerują kawę. Jednak dawka 3-5 filiżanek espresso dziennie jest to dobra dawka kawa dla większości osób.

W ostatnich latach znacznie wzrosła kultura picia kawy. Częściej kupujemy kawy dobrej jakości lub chodzimy do dobrych kawiarni z dobrą, świeżo paloną kawą. Warto znaleźć takie miejsca gdzie pracują entuzjaści picia dobrej kawy. Znają się oni na jakości i technice parzenia kawy, a poza tym mogą zaproponować kawę parzoną w sposób niekonwencjonalny lub z różnymi dodatkami.

Materiał Partnera

 

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments