Za nami 24. Jarmark Hetmański. Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2018”

0
748

Pierwszy weekend czerwca, zamojskie Stare Miasto, żar z nieba, tłum wystawców i muzyka folkowa w tle – jedno skojarzenie – Jarmark Hetmański – Festiwal Produktu Lokalnego pod patronatem Andrzeja Wnuka – Prezydenta Miasta Zamość. 

2 i 3 czerwca odbyła się 24. edycja wydarzenia przypominającego o rocznicy nadania Zamościowi Aktu Lokacyjnego przez króla Stefana Batorego. Jarmark Hetmański jest zawsze doskonałym pretekstem do wspólnego świętowania wszystkich mieszkańców i przybyłych turystów. W tym roku świętowano hucznie i z przepychem na trzech zamojskich rynkach. Na Rynku Wielkim zagościło 130 wystawców, w tym wielu naszych sąsiadów zza wschodniej granicy. Od rana do wieczora ze sceny wybrzmiewała muzyka ludowa w najróżniejszych odsłonach. Na Rynku Solnym swoje rękodzieło prezentowali twórcy ludowi. Było malarstwo, koronki, rzeźba i ceramika, a sponsor Zamojskie Zakłady Zbożowe częstował pierogami po zamojsku. 

Szereg atrakcji czekał na tych najmniejszych na Rynku Wodnym gdzie członkowie Stowarzyszenie Folkowiska opowiadali o zwyczajach staropolskich, zapomnianych przedmiotach, uczyli gry na lirze korbowej. Były też bańki mydlane, kolorowanki, malowanie twarzy, a to za sprawą MPlanety – planety dobrych mebli – sponsora, który zapewnił wyśmienitą rozrywkę wszystkim odwiedzającym Rynek Wodny.

W ramach Jarmarku Hetmańskiego odbył się też organizowany tradycyjnie przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze”, Konkurs pn. „Smaki Zamościa i Roztocza 2018”. Komisja konkursowa pracowała w składzie: Marcin Sikora (Szef Kuchni Restauracji ESENCJA w Hotelu Artis w Zamościu, Wiceprezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego), Damian Miechowicz (Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”), Mateusz Ferens (Dyrektor  Ośrodka Sportu i Rekreacji w Zamościu) .

Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła łącznie 23 wyroby i po głosowaniu zdecydowała się przyznać następujące nagrody: 

W kategorii „Wyroby gastronomiczne”

3. miejsce: Warnianka roztoczańska – Pierogarnia Zamojska Andrzej Blaszyński

2. miejsce: Rarytas z kaczki w sosie z wiśni i czerwonego wina kopytkami i buraczkami – Zofia Kaproń, Zagroda Roztocze

1. miejsce: Placki na sodzie – ZSP nr 2 im T. Kościuszki w Zamościu

W kategorii „Wypieki” 

3. miejsce: Łamaniec hetmański – ZSP nr 2 im T. Kościuszki w Zamościu

2. miejsce: Obarzanki z dzieciństwa – Małgorzata Chwaleba, KGW Polany

1. miejsce: Babcine bułki – Małgorzata Kurzyńska, KGW Polany

W kategorii „Nalewki”

3. miejsce: Nalewka z Roztoczańskiej maliny i derenia – Nadia Kałuża, KGW Polany

2. miejsce: Nalewka z wiśni i czarnej porzeczki – KGW Polany

1. miejsce: „Zamojska biało-czerwona” – Pierogarnia Zamojska Andrzej Blaszyński.

Organizator Jarmarku Hetmańskiego – Zamojski Dom Kultury w Zamościu dziękuje wszystkim świętującym z nami. 

Szczególne podziękowania kierujemy do Sponsorów: MPlanety – planety dobrych mebli, Zamojskich Zakładów Zbożowych, PGE Obrót S.A. Dziękujemy współorganizatorom: Muzeum Zamojskiemu i Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”, Ośrodkowi Sportu i Rekreacji oraz restauracjom: Muzelanej – Ormiańskie Piwnice, Jack Tank, Padwa, Bohema, Skarbiec Wina, Verona, Arte Hotel i Hotel Zamojski.

Zapraszamy za rok!

[materiał nadesłany]

Poprzedni artykułJubileusz 40 – lecia Koła Gospodyń Wiejskich w Jatutowie
Następny artykułZ ostatniej chwili: dachowanie na rondzie
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments