Jaka powinna być kawa

0
194

Każdy z nas chce się cieszyć wyborną kawą – pobudzającym napojem, który już samym swym aromatem może postawić nas na nogi. Niestety, często wybór niewłaściwej kawy pozbawia nas możliwości cieszenia się doskonałym smakiem „małej czarnej”.

Co wpływa na smak kawy?

Ideałem w świecie baristów jest kawa, która może się pochwalić średnią goryczką, niewielką kwasowością oraz pełną konsystencją. Ważna jest też tzw. czystość smaków, czyli brak zanieczyszczeń.

Takich określeń używają eksperci, zwykłym miłośnikom kawy takie wytyczne nie mówią jednak zbyt wiele. Co kryje się za pojęciami: Aromat, Goryczka, Kwasowość, Moc kawy, Konsystencja, Wyważenie?

Aromat, czyli kuszący zapach kawy 

Intrygujący aromat to jedna z najważniejszych cech dobrej kawy. Jest to jednocześnie cecha, na temat której można się wypowiedzieć jeszcze przed zaparzeniem pierwszej filiżanki kawy. Co wpływa na aromat „małej czarnej”? Odcienie aromatyczne.

W dobrze wypalonych ziarnach kawy znajduje się około 800 związków aromatyczno-smakowych, które w znacznej mierze decydują o smaku kawy. Jest ich znacznie więcej niż w tych ziarnach, które nie zostały poddane procesowi palenia. Jak zapanować nad tak wielką liczbą związków?

Specjaliści postanowili nieco sprawę uprościć, tworząc listę 18 odcieni aromatycznych, jakie może mieć kawa po zakończeniu procesu palenia. Międzynarodowa Organizacja Kawy (ICO) wydzieliła m.in. takie odcienie, jak czekoladowy, drzewny, korzenny, kwiatowy, gumowy, zjełczały oraz chemiczny.

O ile niektóre odcienie są pożądane (np. odcień czekoladowy), to niektóre dyskwalifikują kawę. Odcień gumowy lub zjełczały to kiepska reklama dla kawy, a jednocześnie dowód na to, iż w czasie zbiorów lub w procesie palenia doszło do poważnych zaniedbań.

Skąd bierze się gorzkawy smak kawy?

Gorzkawy smak kawy to kolejna cecha, która w znacznym stopniu decyduje o jakości kawy. Ma ona ścisły związek z zawartością kofeiny oraz z procesem palenia. Im mocnej paloną kawę kupimy, tym silniej będziemy odczuwać goryczkę. Jeśli kawa będzie zbyt gorzka, możemy mieć pewność, iż ziarna palono zbyt długo lub też w zbyt wysokiej temperaturze.

Dlaczego kawa jest kwaśna?

Kwasowość jest jedną z tych cech kawy, które wzbudzają sporo emocji – szczególnie wśród amatorów. Dla wielu laików kwasowość to nic innego jak kwaśny posmak, a więc cecha, którą trudno jest uznać za pożądaną. A jak jest w rzeczywistości? Kwaśna kawa to kawa zła, jednak kwasowość to już zupełnie inne pojęcie.

Eksperci zgodnie twierdzą, że bez odrobiny kwasowości nasza kawa byłaby napojem mdłym, pozbawionym wyrazu. Warto zwrócić też uwagę na fakt, iż wśród najlepszych kaw świata znajdują się właśnie te gatunki, w których można wyczuć kwasowy posmak. Kwasową kawą jest przykładowo stuprocentowa arabika, kwasowym posmakiem mogą się też pochwalić coraz bardziej popularne mieszanki arabiki i robusty.

Jaka moc kawy jest najlepsza?

Moc to kolejna cecha kawy, która może stać się przyczyną gorących dyskusji. Dla laików moc kawy to zawartość kofeiny. A co w istocie ukrywa się za tym pojęciem? W świecie baristów moc kawy to nic innego, jak bogactwo smakowe, które powinno się wyczuwać końcem języka. Im mniejsza moc kawy, tym większe uczucie lekkości na języku. I odwrotnie – kawa ciężka będzie mocniej odczuwana, a jej posmak znacznie dłużej pozostanie w naszych ustach.

Konsystencja kawy – dlaczego jest tak ważna?

Kiedy można powiedzieć o kawie, że ma właściwą konsystencję? Gdy po jej wypiciu mamy wrażenie, że na naszym języku odłożyła się warstwa delikatnego kremu. Jakich pojęć użyją w takim przypadku bariści? Zawiesista, ciężka, gęsta – takich określeń używa się w celu profesjonalnego określenia konsystencji kawy. Wymienione odczucia, jakie pozostawia kawa na języku, są zjawiskami pozytywnymi. Niepożądane są z kolei takie odczucia, jak brak głębi, lepkości oraz cierpkość.

Odpowiednie wyważenie kawy 

Zachowanie równowagi to kolejna ważna sprawa, a jednocześnie – największe wyzwanie dla producentów tego napoju. Idealna kawa to kawa z wyczuwalną nutą goryczki, a jednocześnie niezbyt gorzka, kwasowa, lecz nie kwaśna, intensywna, lecz niezbyt mocna. Zbalansowana kawa to taki napój, w przypadku którego żadna cecha nie zaczyna dominować nad innymi.

Dzięki zachowaniu równowagi wszystkie czynniki, które mają wpływ na ostateczną ocenę kawy, tworzą spójną całość. I choć stworzenie zbalansowanej kawy nie jest zadaniem prostym, nie brak na polskim rynku marek, które swą popularność zawdzięczają właśnie harmonii i równowadze.

 – Jak zaczyna się Twój idealny dzień? 

– Mój idealny dzień zaczyna się od kawy. 

 

Kawiarnia 

„Kawa na Ławę” 

Świeżo palona kawa 

Zamość ul. Grodzka 15 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here